IT Total in english

Fabege

Fastighetsbolaget Fabege väljer IT-Total för en trygg IT-leverans

Det svenska fastighetsbolaget Fabege utvecklar långsiktigt attraktiva stadsdelar i Stockholm, med fokus på kommersiella fastigheter.
IT-säkerheten är avgörande för bolagets anställda och hyresgästerna – och som IT-partner har Fabege valt svenska IT-Total.
– IT-Total innebär både stabilitet och utveckling för oss, säger IT-chefen Anders Elming.

Fabege är en ledande fastighetsutvecklare och har byggt kontor åt många av Sveriges största företag. Bolaget äger idag cirka 90 kommersiella fastigheter i Stockholm, med ett sammanlagt värde av ungefär 80 miljarder kronor.

 

Från Friends till första nollenergi-hotellet

En av Fabeges mest kända stadsdelar är Arenastaden i Solna där bolaget till exempel byggt och är huvudägare av nationalarenan Friends Arena. Ett annat landmärke är Skandinaviens första nollenergi-hotell, House of Choice, som är 11 våningar högt och drar blickarna till sig med sin snedställda form och mörka fasad som glimrar av en fasadbelysning med solceller. Ett besök på hotellet ska inspirera till ett hållbart sätt att leva – oavsett om du checkar in över natten, bor i long-stay-lägenheterna, tränar på gymmet eller jobbar på kontoret.

Nyligen flyttade ett 90-tal av Fabeges anställda in i bolagets nya huvudkontor i Arenastaden – i en industrifastighet från 1950-talet som rustats upp.
– Våra lokaler ligger på de två översta våningarna. De är ljusa och flexibla – med allt från ljudisolerade fokusrum till konferensrum och coworking-ytor på en ljusgård samt ett showroom där vi bl.a kan visa upp våra projekt, berättar Anders Elming, Fabeges IT-chef sedan 2008.

"På IT-Total finns spetskompetens, oavsett vad vi efterfrågar inom IT-infrastruktur och säkerhet. Det är en förutsättning för oss"
Anders Elming, IT-Chef, Fabege

Fastigheterna digitaliseras

Han har ansvar för hela bolagets IT. Fabeges ungefär 200 anställda jobbar på sex olika kontor runtom i Stockholm. Men tekniken ska också fungera smidigt och säkert för Fabeges hyresgäster i fastigheterna där digitala lösningar blir allt viktigare.

– När jag började var vi två anställda som jobbade med IT. Idag är vi sju personer plus en handfull konsulter, säger Anders Elming.

Fabeges IT-partner är IT-Total som är specialister på säker och tillgänglig IT-infrastruktur samt cybersäkerhet, och som också är Stockholmsbaserade.
– Vi har samarbetat sedan 2015 då vi såg oss om efter en ny partner som kunde sköta drift, co-location, back up och brandväggstjänster.

Valet föll på IT-Total som använder de säkraste och högst miljöklassade datacentren i Sverige och erbjuder en svensk leverans.  
– På IT-Total finns spetskompetens, oavsett vad vi efterfrågar inom IT-infrastruktur och säkerhet. Det är en förutsättning för oss, säger Anders Elming.

 

Alla nyanställda utbildas i cybersäkerhet

Samarbetet har växt steg för steg, och när Fabege flyttade in i nya huvudkontoret var det IT-Total som levererade och installerade wifi och all hårdvara som datorer, skärmar och switchar.
– Idag har IT-Total en betydande roll i vår IT-infrastruktur, så som: Drift, server med co-location, brandväggstjänst på alla våra fastigheter samt wifi och hela nätverkslösningen på våra co-workingytor.

De tar också hjälp av IT-Total för att utbilda personalen i cybersäkerhet.
– Vi har haft webinarer, och en expert på IT-Total har spelat in en video om cybersäkert beteende som det är obligatoriskt för alla nyanställda att se.

 

Tillit grunden för ett bra samarbete

IT-chefen Anders Elming har avstämning en gång i månaden med teamet på IT-Total. Han uppskattar framför allt två saker med samarbetet:

– Det ena är förstås deras kompetens. De har både bredd och spjutspetskunskap inom många områden, vilket innebär både stabilitet och utveckling för oss. Det andra handlar om tillit. Teamet vi jobbar med är extremt lyhörda, de förstår oss och vår affär: vad som är viktigt för oss och våra kunder. De har aldrig varit ute efter att sälja produkter och tjänster bara för att sälja, utan har lärt känna oss och vad vi behöver. Vi har en dialog både om nuläget och kommande projekt. Den tilliten är guld värd och banar väg för ett långsiktigt samarbete.

Framåt blir IT-Total ett fortsatt viktigt bollplank för IT-chefen Anders Elming.
– Utvecklingen går snabbt. Nya tjänster från Microsoft 365 innebär nya utmaningar vad gäller säkerhet. Var ska data lagras? Hur får vi med oss alla medarbetare så att alla agerar rätt ur ett säkerhetsperspektiv? Digitaliseringen av våra fastigheter är ett annat viktigt och expanderande område.

 

Bygger nytt åt Alfa Laval, Dramaten och Kungliga Operan

Fabege fortsätter att växa, den senaste storsatsningen är Flemingsberg i södra Stockholm. Fabeges vision är att utveckla en innovativ och pulserande stadsdel där 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare samlas. Förutom ett nytt affärs- och forskningsnav samt kontor planerar man för bostäder, handel, upplevelser och restauranger.
Ett av projektets mål är att ge fler boende söder om stan möjlighet att arbeta närmare hemmet.

Klar hyresgäst är Alfa Laval, som kommer att hyra drygt 17 000 kvadratmeter kontorsyta för bolagets 700 medarbetare. Även Dramaten och Kungliga Operan kommer att ta plats i området. De flyttar sin verksamhet från Gäddviken i Nacka till Flemingsberg. Fabege skapar teatrarnas ateljéer och verkstäder (smedja, snickeri, måleri och tapetseri), två repetitionssalar samt kostymförråd i en helt ny byggnad på cirka 12 000 kvadratmeter.
Den nya stadsdelen beräknas stå klar år 2030.

Var kommer namnet Fabege ifrån?
– Många tycker att det klingar franskt eller ryskt, men det är ursvenskt. Namnet härstammar från 1969 när bolaget Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) bildades av Birger Gustavsson. Birger Gustavsson, född 1916, var son till en byggmästare och redan 1937 startade han en firma som började bygga villor i Stockholmsområdet

Höj er organisations cybersäkerhet genom att utbilda medarbetarna.

De anställda är en central punkt i en organisations dagliga verksamhet. De bör även vara det i arbetet mot cyberkriminella.Cyberkriminella och andra aktörer hittar ständigt nya metoder att utnyttja sårbara punkter. En av de vanligaste attackformerna är att angriparen riktar in sig på specifika anställda i en organisation för att uppnå sina mål.

Fakta om Fabege AB

Grundat: 2005. Det var då tredje gången ett fastighetsbolag fick namnet Fabege. Första Fabege skapades av Birger Gustavsson, en fastighetsaktör på 1970- och 1980-talen. Hans Fabege förvärvades av Näckebro som i sin tur köptes av Drott. Drott delades sedan i två bolag, varav det ena fick heta Fabege. Detta bolag förvärvades 2004 av Wihlborgs Fastigheter som året efter ändrade namnet till Fabege.


Ägare: Svenska och utländska aktieägare varav den största är Erik Paulsson med familj (Erik och hans bror startade PEAB). Bolaget är noterat på NASDAQ Stockholm och ingår i Large Cap-segmentet.


Verksamhet: Utvecklar långsiktigt hållbara stadsdelar i Stockholmsområdet. Fabege verkar i stadsdelarna Arenastaden, Hammarby Sjöstad, City, Solna Business Park, Haga Norra och Flemingsberg.


Antal anställda: Nästan 200 personer på sex kontor i Stockholm.

pb-aruba-stacked_r_pos_rgb

 

Fredrik Rosencrantz

Head of Managed Services & Cyber Security