Har Sverige vad som krävs för att bli ledande i AI-implementering?
Under Almedalsveckan deltog Lars Dynesius från IT-Total i en paneldebatt tillsammans med experter från AI Sweden och Violet AI. Samtalet kretsade kring Sveriges möjligheter att bli ledande inom AI – men också de kulturella och strukturella hinder som står i vägen. Vad krävs för att vi ska gå från potential till konkret samhällsnytta och konkurrenskraft?
Möjligheter och styrkor – Innovation, data och stabilitet
Panelen var enig om att Sverige har starka förutsättningar. Vi är ett innovativt land med god tillgång till data, stabil och hållbar elproduktion samt geopolitisk stabilitet – faktorer som redan lockar globala teknikjättar som Microsoft och Amazon till investeringar i svenska datacenter. Stora investeringar från privata aktörer som till exempel etableringen av Europas snabbaste superdator i Falun eller skapandet av en europeisk AI-hub i Strängnäs, tillsammans med offentliga initiativ, visar att det finns en stark grund att bygga vidare på.
Utmaningar – Riskaversion, kompetensbrist och avvaktande ledarskap
Samtidigt står Sverige inför betydande hinder. Paneldeltagarna pekade på en kultur av konsensus och försiktighet, där beslutsprocesser ofta bromsas av rädsla för att misslyckas. Företagsledare har i genomsnitt mycket liten tid avsatt för framtidsspaning, vilket leder till en begränsad förmåga att agera proaktivt. Kompetensbrist, särskilt inom AI och dataanalys, gör att många företag dessutom upplever att det är svårt att ens påbörja sin resa.
– Det handlar inte bara om teknik. Det handlar om processer, människor och förändringsledning, betonade panelen.
AI-adoption – ett kulturellt skifte
En central insikt från samtalet var att AI-implementering i grunden är en mänsklig och organisatorisk utmaning. De företag som lyckas är de som har ledare med mod att investera, som satsar på utbildning och som främjar en kultur där medarbetare samarbetar, delar data och vågar testa nytt.
Panelen noterade också att många svenska företag visserligen är digitaliserade och produktiva, men att just det höga utgångsläget kan göra det svårare att se nyttan med ytterligare effektivisering genom AI. Här finns en risk att fastna – att innovation blir en punkt i strategin snarare än en levande del av verksamheten.
Men säkerheten då?
Cybersäkerhet diskuterades som en nyckelfråga. Lars Dynesius från IT-Total lyfte fram att många företag redan arbetar systematiskt både med cybersäkerhet och informationssäkerhet och att det finns en överdriven rädsla för att AI skulle innebära nya säkerhetsrisker.
– De säkerhetsrisker som redan finns kan visserligen bli tydligare när en AI-lösning får access till data men det handlar snarare om att använda rätt typ av data i rätt typ av AI-lösningar. Det finns idag goda möjligheter att göra det på ett säkert sätt, sa Lars.
Lars Dynesius, Business Development Manager, IT-Total.
Vad behövs framåt?
Panelen avslutade med att lyfta önskemål inför framtiden:
- En nationell, framåtlutad AI-strategi som inkluderar ett brett kompetenslyft – gärna redan från skolan
- Öronmärkta statliga medel och AI-fonder för att stötta små och medelstora företag och verksamheter
- Ökad samverkan mellan företag, innovationsaktörer och utbildningsväsendet
- Ett mer levande ekosystem för AI-startups som kan inspirera och driva på utvecklingen
Sammantaget var panelens budskap tydligt: Sverige har vad som krävs – men vi måste våga mer, investera mer och samarbeta mer för att realisera potentialen.
Hela paneldebatten finns inspelad och går att se nedan:
Vill du ta reda på vad AI faktiskt kan göra för din verksamhet – på riktigt?
Vi på IT-Total hjälper företag att hitta rätt väg in i AI – från strategi till säker implementation. Kontakta oss! Klicka här för att komma till vårt kontaktformulär.

Så tillämpar IT-Total AI på ett praktiskt, tillgängligt och säkert sätt
När IT-Total utvecklade sin AI-assistent var det självklart med säkerheten i fokus. Idag kan medarbetarna på service desk snabbt och enkelt skapa djupgående analyser baserade på all historik som finns i de interna systemen, utan att någon data lämnar de egna servrarna.
Totaldagen 2025
Totaldagen är årets viktigaste halvdag för dig som jobbar med teknisk och strategisk säkerhet. Tillsammans med andra ledande beslutsfattare och experter bjuder vi in dig att utforska trenderna och lösningarna som formar morgondagens cybersäkerhet och digitala innovationsförmåga.
