IT Total in english

Cecil Coworking

Så blir coworking IT-säkert: ”Ord som IT-strul och dataintrång får inte finnas här”

 

IT-Total_Kundcase_Cecil_Coworking_196-1

 

Stockholmsföretagen står i kö för att få plats på Cecil – fastighetsbolaget Hufvudstadens nya och exklusiva coworking-koncept i Bibliotekstan. Men hur säkert är det att dela nätverk med andra företag?
– Vi har valt IT-Total som samarbetspartner för att garantera IT-säkerheten. Ord som IT-strul och dataintrång får inte finnas här, säger Hannes Högberg, IT-projektledare på Hufvudstaden.

 

Cecil Coworking är Hufvudstadens första coworking space. De eleganta lokalerna i hjärtat av Bibliotekstan i Stockholm – bara ett par minuters promenad till varuhuset NK eller Kungsträdgården – invigdes i februari 2021. Namnet är hämtat från den klassiska restaurangen och nattklubben Cecil som öppnade 1917 i Hufvudstadens fastighet på Biblioteksgatan ett stenkast bort.

– Bolagen står i kö, vi har i princip varit fullbokade sedan starten, säger Mahlin Gruseus, operation manager på Cecil Coworking.

Finans- och investmentbolagen dominerar

Entrén är anonym, men kliver du in på Cecil öppnar sig en lounge och ljusgård med högt i tak och en lyxig bar i blickfånget. Du omges av gröna växter och läckra designmöbler som sammetssoffor, tidlösa speglar och golvlampor med karaktär. Miljön leder tankarna till ett boutiquehotell, samtidig som det är ombonat och hemtrevligt. Här kan man slå sig ner och jobba – eller vandra vidare på de mjuka mattorna i sobra färger till ett mer avskilt krypin, som ett telefonrum, eller varför inte ett eget kontor?

 

Golvytan på totalt 3200 kvadrat rymmer ungefär 300 arbetsplatser som omger ljusgården i två våningar. Allt från enmansföretagare till ett bolag med cirka 25 medarbetare jobbar just nu i lokalerna.
– Vi har en bredare branschkatalog än väntat, men finans- och investmentbolagen dominerar, berättar Mahlin Gruseus.

 

Höga krav på snabbt och säkert nätverk

Själva idén med coworking är flexibiliteten. Medlemmarna väljer mellan loungeplatser, egna skrivbord och egna kontorsrum. De kan bjuda in gäster och har tillgång till mötesrum, konferensrum och en helt ny poddstudio. Om förutsättningarna ändras kan ett företag enkelt skala upp och ner sina ytor på Cecil. Uppsägningstiden är kort.

 

De flexibla arbetssätten ställer höga krav på IT-miljön.
– Nätverket måste vara både blixtsnabbt och bergsäkert i hela lokalen, oavsett hur många som arbetar här samtidigt. Och om ett företag har extra höga säkerhetskrav ska vi kunna leva upp till dem, säger Hannes Högberg, IT-Projektledare på Hufvudstaden.

Hannes_Högberg_Cecil

Hufvudstaden anlitade det svenska företaget IT-Total för att designa, leverera och ansvara för hela IT-miljön.
– Vi har samarbetat med IT-Total i många år och har stort förtroende för deras kompetens. Eftersom det här är vårt första coworking-kontor var det väldigt viktigt att välja en samarbetspartner som vi kan lita på, säger han.

 

”Tekniken ska funka sömlöst och självklart”

Pernilla Molnar är kundansvarig på IT-Total och även hon är nöjd med det långa samarbetet:
– Det är roligt att vi kan vara med på deras utvecklingsresa, stötta med IT-infrastrukturen och vara rådgivande i ett sådant här nytt koncept, säger hon. 

 

IT-Total började med att göra noggrann research i hela lokalen, och utifrån dessa mätningar kunde de placera accesspunkterna för ett optimalt nätverk.
– Det får inte finnas minsta fläck med dålig täckning, och IT-Total har tagit höjd för mer än vad som egentligen krävs. Cecil har plats för 300 medlemmar, men det skulle kunna sitta 900 personer i lokalen med datorer som jobbar med full kapacitet, berättar Hannes Högberg.

 

Precis som lokalen i övrigt är inredd med material av högsta klass – som marmor, valnötsträ och sammet – är accesspunkter, switchar och brandväggar förstklassiga, intygar Hannes Högberg.
– Ord som IT-strul och dataintrång får inte förekomma, och folk ska inte behöva ringa efter tekniker som springer här. Tekniken ska fungera sömlöst och självklart – och det har den gjort hittills.

 

Brandväggarna från IT-Total är uppgraderade med säkerhetstjänster som minimerar risken för intrång. Internetkapaciteten i lokalerna har en så kallad trippelredundans. Det innebär att om två av leverantörerna ligger nere samtidigt, vilket är mycket ovanligt, finns en tredje leverantör redo att användas för att garantera internetuppkoppling.

 

Extra nivå av säkerhet

För gäster finns ett gästinlogg – medan medlemmarna kopplar upp med sitt personliga konto mot det gemensamma nätverket. De kan röra sig fritt i lokalerna utan att nätverkets höga kapacitet eller säkerhet mot intrång ändras.

– Kunder som kräver en extra nivå av säkerhet får ett dedikerat VLAN för sina medarbetare. De får med andra ord ett eget och slutet lokalt nätverk i det gemensamma nätverket. De kan befinna sig varsomhelst i lokalerna, men jobbar ändå i sitt lokala nätverk för maximal säkerhet. De kan också ha en egen server och skrivare i kontorsrummet om de önskar.

– Vissa kunder vill ha en egen ip-adress när de surfar ut via vårt nätverk, det kan handla om att kundens huvudkontor måste identifiera sina ip-adresser. Då löser vi det, berättar Hannes Högberg.

 

Den nya acceptansen för distansjobb, som följde med pandemin, har ökat intresset för flexibla kontorslösningar. Hannes Högberg tror att olika coworking-koncept är här för att stanna – inte minst för att företag får ett helt paket av tjänster där IT-säkerheten ingår.
– Marknaden för flexibla, delade kontor kommer sannolikt att fortsätta växa. Cecil Coworking kompletterar Hufvudstadens övriga erbjudanden med traditionella kontor och konceptet Redo som består av nyckelfärdiga egna kontor.

 

Cykel att låna, egen kock och gratis yogapass

Förutom kontorsmiljön med säkra och pålitliga IT-tjänster har Cecils medlemmar tillgång till service från receptionens personal, cykelrum med dusch och möjlighet att låna cykel under dagen, fri frukost samt kaffe, te och frukt hela dagen. Yoga, massage och egen kock är exempel på andra förmåner.

 

Mahlin Gruseus menar att Cecil hittat en egen nisch i det växande coworking-segmentet:

– Cecil Coworking är premium, vi vänder oss främst till mogna företag, och arbetsron är central. Vi kommer aldrig att placera pingisbord i våra lokaler, det finns en stor respekt för att människor har sin arbetsplats här.

Kontakta mig

 

 

Läs mer:

Så får företaget ett snabbt och säkert trådlöst nätverk: 11 viktiga saker att  checka av

Hur påverkas ditt företag om internet ligger nere?

Magnus Anhede

Head of Managed Services