IT Total in english

Sandvikens Kommun

Så rustar Sandviken för framtiden: 
”IT-säkerhet allt högre upp på agendan”
 

En ny WiFi-miljö – och utbyggnader och ombyggnader av fastighetsnät. 
I över tio år har Sandviken kommun haft IT-Total som samarbetspartner, och anledningen är enkel:
–    Vi är otroligt nöjda och tacksamma för all den hjälp vi får från IT-Total, konstaterar Mikael Klockars, Teknisk koordinator och AV-Ljud & Bild-ansvarig på Sandviken kommun.

Redan 2012 sökte Sandviken kommun med sina cirka 40 000 invånare en samarbetspartner för att utveckla sin IT-miljö.
Den dåvarande serverhallen var föråldrad med gammal fiber och gamla dataskåp. Att bygga en ny serverhall är ett avancerat projekt där det behövs kvalificerad experthjälp. Efter att ha utrett olika alternativ föll valet på IT-Total.
–    Vi blev direkt imponerade av IT-Totals konsulter och det förslag på lösning som de presenterade. Vi upplevde IT-Total som ett väldigt hjälpande företag som inte bara ville sälja produkter utan lade sin energi på att ta fram bästa möjliga lösning utifrån våra specifika behov, säger Mikael Klockars. 


I juni 2014 invigdes en ny modernare serverhall. Projektet blev lyckat och också startskottet på ett långvarigt samarbete mellan Sandviken kommun och IT-Total.

MK_Sandvikens kommun_IT-Total.

Mikael Klockars, Teknisk koordinator och AV-Ljud & Bild-ansvarig på Sandviken kommun.

 

Skräddarsydd WiFi-lösning

Efter att ha fått löpande hjälp av IT-Total med både hårdvaror och konsulttjänster var det 2019 dags för nästa stora projekt: Att byta ut närmare ca 2 300 accesspunkter och skapa en helt ny WiFi-miljö i kommunen. 
Efter en upphandling som IT-Total vann tillsammans med en av deras samarbetspartner och leverantör arbetade vi fram ett förslag på en ny heltäckande WiFi-lösning som ersättning till den befintliga. Resultatet blev ett stabilare och säkrare nätverk, högre prestanda, mer användarvänligt gränssnitt samt en lägre kostnad.
Win-win med andra ord.
–    Även om projektet inte är helt i hamn ännu är vi redan nu väldigt nöjda med resultatet – trots att vi under arbetets gång drabbats av en långvarig pandemi, försenade leveranser samt en omvärld som skakar, säger Mikael Klockars som beräknar att samtliga accesspunkter ska vara utbytta till nästa år. 

Parallellt med att slutföra arbetet med den nya WiFi-miljön pågår utbyggnad och nybyggnader av ytterligare projekt som beräknas vara klart till 2024. Även i det här projektet fungerar IT-Total som samarbetspartner.
–    Vi förstärker och bygger upp parallell drift, om en del går ned slår det automatiskt över driften till det andra. På så vis blir vår datasäkerhet och driftsäkerhet ännu bättre. 
Faktum är att just frågan om datasäkerhet gör sig påmind nästintill dagligen.
–    Dels lever vi i en tid med instabilt omvärldsläge, dels ser vi ofta i våra loggar att olika aktörer försöker göra intrång i vår IT-miljö. Det här gör att frågan om datasäkerhet är prioriterad på högsta nivå inom vår kommun.

Och vad händer framåt, nya IT-projekt på gång?
–    Vi diskuterar ständigt hur vi ska ha en IT-miljö som är uppdaterad och säker. Det här är ett ständigt pågående arbete. När ett projekt är klart, är det dags att sätta igång nästa, konstaterar Mikael Klockars. 

 

Pernilla Molnár, kundansvarig hos IT-Total, tycker att samarbetet med Sandviken Kommun fungerar utmärkt.

IT-Total_Personal_Pernilla Molnar-1

–    Vi jobbar tight ihop och har avstämningar i princip varje vecka. Vårt mål är att hela tiden se vilka behov som Sandviken kommun har och utifrån det skräddarsy olika lösningar. Kommunala IT-miljöer har blivit ett av våra specialistområden, vi har både den expertis och erfarenhet som krävs för att vara ledande inom området, säger hon. 

 

Kontakta mig

 

Läs mer om vad vi hjälpt våra kunder med här

 

Artikeln publiceras i samarbete med

pb-aruba-stacked_r_pos_rgb

 

 

Magnus Anhede

Head of Managed Services