IT Total in english

Vingåkers Kommun

En kommun i framkant – så skapar Vingåker en modern och säker IT-miljö

Wifiutbyggnad, konfiguration av nya brandväggar och installation av hyperkonvergerad serverlösning. Vingåkers kommun har på kort tid genomfört tre stora IT-projekt, samtliga med hjälp av IT-Total.
–    Vi är jättenöjda med både resultatet och samarbetet. IT-Total har verkligen den spetskompetens som vi behöver, säger Dan Ulf, IT-chef på Vingåkers kommun.

Att driva och utveckla IT-miljön på en kommun är ofta förknippat med ett stort ansvar – och många utmaningar. 
Användarna är många, budgeten begränsad och de fysiska lokalerna ofta utspridda. I Vingåker kommun i Södermanland finns allt från skolor och bibliotek till äldreomsorg och kommunhus att serva. 
Lägg därtill att det kan vara svårt att rekrytera egen spetskompetens inom IT och att kraven blir allt högre.
–    Idag förväntar sig alla att det ska gå att koppla upp sig var som helst, när som helst. Helst ska man kunna ta ett Teamsmöte ad hoc där man står. I över 95 procent av fallen fungerar det också perfekt, men så snart det svajar lite så märks det, och hörs, säger Dan Ulf. 
IT-chefen på Vingåkers kommun beklagar sig verkligen inte, tvärtom. Dan Ulf reflekterar bara över den riktning som IT-utvecklingen tagit, och hur snabbt allt går. 
–    Det är spännande med all ny teknik som kommer, men det gäller att anstränga sig för att hela tiden vara påläst och i fas, säger han.

 

Tre stora projekt på kort tid

I ett sådant läge är det också viktigt att ha en samarbetspartner som man litar på; Som vägleder, och som ger förslag på smarta lösningar.
Vingåkers kommun startade samarbetat med IT-Total redan 2010. Volymen på arbetet har gått upp och ned genom åren för att det sista året intensifieras rejält då tre stora och utmanande IT-projekt genomförts på kort tid:
•    Wifi-utbyggnad med installation av mjukvaran Aruba AirWave och Aruba ClearPass.
•    Konfiguration av nya FortiGate-brandväggar i syfte att stärka upp skyddet mot intrång.
•    Inköp och installation av hyperkonvergerad (sammanslagen) serverlösning.

IT-Total har fungerat som experthjälp och stöd i samtliga projekt. 
–    Vi är jättenöjda med resultatet, nu återstår bara finjustering av vissa delar. Vi har som alltid bjudits på lite överraskningar under projektets gång, men IT-Total har hela tiden varit lösningsorienterade både vad gäller teknik och kostnader, säger Dan Ulf.

Mikael Magnuson, Sales & Partner Executive samt kundansvarig hos IT-Total för Vingåker kommun, bekräftar bilden av ett samarbete som är uppskattat av båda parter.
–    Jag skulle säga att vi har en extremt öppen och transparent dialog där vi hörs via Teams och mejl flera gånger i veckan. IT-teamet på Vingåker är lyhörda. Vi testtrycker olika lösningar som vi tror ska passa dem och ibland blir det ja, ibland nej. Sedan utvärderar vi och utvecklar arbetet tillsammans.

 

"Vi är jättenöjda med både resultatet och samarbetet. IT-Total har verkligen den spetskompetens som vi behöver"
Dan Ulf, IT-chef på Vingåker kommun.

Hela gänget på IT-avdelningen, från vänster: Elton Capani, Dan Ulf, André Larsson, Simon Bjurling, Göran Gustafsson, Kalle Osbäck och Daniel Andersson.

”Hög kompetens”

Dan Ulf skulle nog ännu oftare vilja tacka ja till de lösningar som föreslås, framför allt när det handlar om säkerhetsfrågor. Men med en begränsad kommunbudget gäller det att hela tiden tänka smart och hitta en nivå som är ”good enough”.
–    Här har vi stor tillit till konsulterna från IT-Total som har en väldigt hög kompetens när det handlar om säkerhetsfrågor. Vi vill såklart alltid göra mer, men vi måste hitta en nivå där vi balanserar risk mot kostnad, konstaterar Dan Ulf. 

Har ni blivit utsatta för något mer omfattande IT-angrepp?
–    Nej, tack och lov har vi varit förskonande mot allvarliga händelser. Skadlig kod och larm förekommer ju ofta, men som tur är har vi brandväggar som skyddar oss.
Dan Ulf och hans team på sex personer säger sig ha en förstående kommunledning som värderar IT-frågor högt. 
–    Vi har en ledning som ger oss svängrum och en kultur som tillåter innovation. Bland annat har vi drivit utvecklingsprojekt kring den mobila arbetsplatsen, distansarbete och IT i skolan. Pandemin har varit en draghjälp i utvecklingen, men vi var faktiskt helt riggade för distansarbete redan innan den inträffade.

Några fler stora projekt på gång?
–    Näe, inte för tillfället. Det har varit intensivt så nu ska vi hämta andan, finjustera det vi genomfört – och sen får vi se, säger Dan Ulf och skrattar.

 

Fotograf: Vingåkers kommun

IT-Total står bakom digitaliseringen av NK:s klassiska medlemskap

Sveriges mest kända varuhus, NK, moderniserar sin digitala miljö. Klassiska NK Nyckeln har blivit digital och hela den digitala infrastrukturen har fått ett lyft. Bakom transformationen står IT-Total – IT-partner till Nordiska Kompaniet sedan över tio år.– Vårt mål med projektet är att skapa Nordens mest eftertraktade medlemsprogram inom upplevelsebaserad detaljhandel, säger Vincent Tse, IT-ansvarig på NK.

Magnus Anhede

Head of Managed Services